Dodatkowo:1 kubek mrożonych malin
2 łyżki temperowanej czekolady (może być zwykła drobno posiekana, lecz ona szybciej się rozpuści, temperowana będzie bardziej chrupiąca)
3 łyżki konfitury mandarynkowej
Ciasto czekoladowo- budyniowe z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej.
Jajka ubić z cukrem, powoli dolewać rozpuszczoną czekoladę. Następnie dosypać przesianą mąkę. Dobrze wymieszać.
Formę 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto czekoladowe.
Wszystkie składniki na masę budyniową wymieszać razem i wylać na wierzch ciasta czekoladowego.
Mrożone maliny powciskać w ciasto dziurkami do góry.
Na wierzchu ponakładać w niektórych miejscach po pół łyżeczki konfitury mandarynkowej oraz temperowaną czekoladę.Oczywiście konfiturę można pominąć lub użyć innej, a czekoladę kupić gotową w sklepie.
Piec w temp 180 stopni przez 25-30 min.
Aby ładnie wyglądało zamiast kroić w kwadraciki, można użyć okrągłej foremki i pokroić ciasto w kółka, z wierzchu posypać delikatnie cukrem pudrem.
Komentarze