Kurczak w sosie paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso dokładnie umyj i osusz. Piersi z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki. Mięso obsyp delikatnie solą i pieprzem. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim cebulę. Kiedy ta się zeszkli dodaj kawałki mięsa. Podsmażaj, aż do zrumienienia. Kiedy piersi będą już gotowe do zawartości patelni dodaj pokrojone w drobną kostkę papryki oraz rozdrobnione kosteczki chilli . Dodaj także pomidory, drobno posiekane ząbki czosnku oraz paprykę słodką i pieprz cayenne. Całość zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Następnie duś kurczaka w sosie około 30 minut.
2.Po tym czasie wyjmij kawałki kurczaka na talerz. Sos zostaw w patelni. Śmietanę wymieszaj dokładnie z mąką i kilkoma łyżkami gorącego sosu. Całość dokładnie rozprowadź w sosie. Gotuj na małym ogniu, aż wyraźnie zgęstnieje. Następnie ponownie wrzuć kawałki kurczaka. Podgrzewaj jeszcze 5 minut na najmniejszym ogniu.
Porady
Potrawę najlepiej jest podawać z ugotowanym ryżem.
Komentarze