Kurczak w sosie paprykowym

4.44 (206 ocen)

  • 60 min

Pyszne i oryginalne danie z piersią z kurczaka, które zachwyca smakiem :)

  • 60 min

Składniki:

  • - 2 pojedyńcze filety z piersi kurczaka
    - 1 papryka czerwona
    - 1 papryka zielona
    - 2 cebule
    - 1 puszka pokrojonych pomidorów
    - 200 ml śmietany 18%
    - 200 ml wody
    - 4 łyżki masła
    - 2 ząbki czosnku
    - 1 łyżeczka słodkiej papryki
    - 1/2 ł łyżeczki pieprzu cayenne
    - 2 kosteczki przyprawy Chili
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - sól, pieprz

Wystaw ocenę:

4.44 (206 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w sosie paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso dokładnie umyj i osusz. Piersi z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki. Mięso obsyp delikatnie solą i pieprzem. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim cebulę. Kiedy ta się zeszkli dodaj kawałki mięsa. Podsmażaj, aż do zrumienienia. Kiedy piersi będą już gotowe do zawartości patelni dodaj pokrojone w drobną kostkę papryki oraz rozdrobnione kosteczki chilli . Dodaj także pomidory, drobno posiekane ząbki czosnku oraz paprykę słodką i pieprz cayenne. Całość zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Następnie duś kurczaka w sosie około 30 minut.
  • 2. Po tym czasie wyjmij kawałki kurczaka na talerz. Sos zostaw w patelni. Śmietanę wymieszaj dokładnie z mąką i kilkoma łyżkami gorącego sosu. Całość dokładnie rozprowadź w sosie. Gotuj na małym ogniu, aż wyraźnie zgęstnieje. Następnie ponownie wrzuć kawałki kurczaka. Podgrzewaj jeszcze 5 minut na najmniejszym ogniu.

Porady

Potrawę najlepiej jest podawać z ugotowanym ryżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować