Snikers

4.51 (184 ocen)

  • 60 min

Coś dla miłośników słodyczy :) Słodki karmel, chrupiące orzechy i delikatny krem .

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki
    1/2 kostki margaryny
    2 łyżki miodu
    1/2 szklanki cukru
    2 jaja
    2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

    Karmel:
    20 dag orzechów włoskich
    2 łyżki miodu
    3 łyżki cukru
    2 łyżki margaryny

    Budyń:
    1/2 l. mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 kostka margaryny
Wystaw ocenę:

4.51 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery

Snikers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta:
    Wszystkie składniki razem połączyć. Zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części.
    Na jedno nieupieczone jeszcze ciasto rozsmarować gorący karmel. Drugi placek upiec bez karmelu.
    Piec ok. 15 min. w temp. 180 * C .
  • 2. Wykonanie karmelu:
    Cukier, miód, margarynę zagotować. Na koniec dodać posiekane orzechy. Karmel musi pozostać cały czas gorący.
  • 3. Wykonanie masy budyniowej:
    Odlać 1/2 szklanki mleka, resztę zagotować z cukrami. Do 1/2 szklanki mleka dodać obie mąki. Dobrze rozmieszać i wlać na gotujące się mleko. Ugotować budyń. Odstawić. Do gorącego budyniu dodać margarynę i utrzeć mikserem na jednolitą masę ( nie przejmować się jeśli z początku masa się rozwarstwi, potem się połączy).
    Na upieczony placek bez karmelu wylać ciepłą masę budyniową i przykryć plackiem z karmelem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować