Kurczak w gorsecie

0 (0 ocen)

Kurczak z papryką zapiekany w cieście francuskim:)

Składniki:

  • - 1 podwójny filet z kurczaka
    - 1 żółta papryka
    - 1 duża cebula
    - 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku
    - 1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki
    - 1 łyżeczka curry
    - sól, pieprz
    - 2 łyżki oleju
    - 1 opakowanie ciasta francuskiego
    - 1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne

Kurczak w gorsecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak w gorsecie 1. Filet kroimy w kosteczkę , cebulę w piórka a paprykę w słupki. na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim paprykę, po chwili dodajemy cebulę i chwilę smażymy. Jak cebula się zeszkli dodajemy kurczaka. Smażymy aż zbrązowieje i wtedy dodajemy przyprawy, sól i pieprz.
    Na płaskiej dużej blasze układamy ciasto francuskie tak aby został ułożony prostokąt. Naci nacinamy boki ostrym nożem, zostawiając środek nie tknięty. Górne i dolne brzegi ( po obu prawych i po obu lewych stronach) ciasta odrywamy tak aby ułożył nam się półkrzyż i odkładamy na bok. Na środek układamy podsmażonego kurczaka z papryką i cebulą, Rozcięte boki , górę i dół układamy w warkocz. Z odłożonych kawałków wycinamy kształty( np. kurczaczki) i układamy na złączeniach warkocza. Całość smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C na 15-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Kurczak Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować