Kurczak w galarecie blue - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet gotujemy w wodzie z kostka rosołowa i marchewka lub poprostu w tradycyjnym rosole z innym miaskiem, sam filet nie da rosołowi smaku.
Gdy bedzie miekki- trzeba uwazac zeby nie rozgotowac, wyjmujmy z rosolu i odstawiamy do wystygniecia. Zimny kroimy z lekkiego skosa na plastry okolo 1cm grubosci.
2.Rozkladamy na polmisku, dokladajac na niego i obok reszte skladnikow, tj ugotowana marchew w kostke, zielony groszek, pomidor w osemki, jajko na cwiarki tak aby stworzyło ładna kompozycje.
3.zelatyne rozpuszczamy wedlug przepisu na opakowaniu w rosolku od fileta, dodajemy barwnik- intensywnosc koloru trzeba dobrac indywidualnie. Wystarczy naprawde niewielka ilosc lub niebieski alkohol. Delikatnie zalewamy powstała mikstura polmisek z zawartoscia. Czekamy az sie zazeluje.
trzeba sprobowac wywar przed dodaniem zelatyny zeby byl smaczny i dobrze doprawiony.
Komentarze