Kurczak na parze

4.5 (145 ocen)

  • 3 godz.

Uwielbiam kurczaka w każdej postaci, a miałam ochotę na coś zdrowszego. Jest on nie tylko zdrowy ale również bardzo smaczny.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
    tymianek
    rozmaryn
    papryczka słodka
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi umyć, rozdzielić, pokroić na 4 części i włożyć do miski. Posypać niewielką ilością tymianku, rozmarynu i sporą ilością papryczki. Doprawić pieprzem i solą i dokładnie wszystko wymieszać aby każdy kawałek był pokryty przyprawami. Włożyć tak przyrządzone mięso do lodówki na około 2 h. Po upływie tego czasu wyjmujemy piersi i układamy na sitku ustawionym na garnku nad gotującą się wodą. Przykrywamy i zostawiamy na ok 20 min. Zależy od wielkości kawałków. Swoje musiałam robić na dwa razy, ponieważ wszystkie się nie mieściły.
    Polecam z ryżem.

Porady

Jeżeli ktoś lubi potrawy ostrzejsze może zamienić papryczkę słodką na ostrą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie na parze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować