Kurczak mocno zawijany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy naleśniki. Mieszamy mąkę, mleko, jajko, roztopione masło, suszone zioła oraz parmezan. Całóść dokładnie mieszamy.Smażymy na maśle.
2.Piersi z kurczaka posypujemy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Obsmażamy na oliwie z oliwek.
3.Ryż gotujemy w bulionie warzywnym, gdy już będzie miękki i wchłonie cały bulion dodajemy mascarpone i parmezan. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
4.Pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle.
5.Na środku naleśnika układamy łyżkę ryżu oraz pieczarek , na wierzch układamy pierś z kurczaka.Zwijamy na pół.Ciasto francuskie rozwałkujemy, dzielimy na paski ok 10 cm szerokości.Ciastem francuskim owijamy naleśnik.
6.Naczynie w którym będziemy zapiekać wykładamy papierem.Przekładamy zawijańca wierz smarujemy masłem.Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni, zapiekamy ok 25 min.
Porady
Piersi z kurczaka nie muszą być całkowicie usmażone w środku.Gotowe rozwałkowane ciasto francuskie też może być.
Komentarze