zawijany pieczony boczek

4.47 (202 ocen)

  • 1 godz. 20 min

po upieczeniu rozpływa sie w ustach, pyszny na ciepło a na drugi dzien smakuje jeszcze lepiej!!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg surowego boczku
    olej
    przyprawa uniwersalna.
    pieprz czarny
    papryka slodka
    papryka ostra
    4 liście laurowe
    4 ziela angielskie
    4 ząbki czosnku
    majeranek
Wystaw ocenę:

4.47 (202 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zawijany pieczony boczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marynowanie:
    usuwamy skórę z boczku, mięso nacieramy wszystkimi przyprawami, wyciskamy czosnek, ukladamy na boczku ziela angielskie i liscie laurowe, owijamy w folie aluminiową i chowamy do lodowki na 18 h.
    Przed pieczeniem:
    wyciagamy z lodówki, zdejmujemy ziela i liscie (czosnek moze zostac ) Zawijamy mocno boczek w rulon, obwijamy sznurkiem, ja uzyłam nić nylonową. Do 1/4 szkl. oleju dodajemy rowniez przyprawe uniwersalna.oraz papryke slodka i ostra- wedlug uznania. Wkładamy do brytfanki mięsko i polewamy marynatą.
    pieczenie:
    wstawiamy boczek do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 20 min, nastepnie zmniejszamy temp. do 180 stopni i pieczemy następne 60 min. Co jakiś czas polewamy cała marynatą boczek w piekarniku. Po upieczeniu nakłuwamy wykałaczka, jezeli wyplynie jasny sos- znakiem tego pieknie sie upiekł, jezeli krew- musimy jeszcze podpiec. Po wystudzeniu usuwamy sznurek . Smacznego

Porady

soczysty boczek:) Uwielbiam go piec! najlepiej smakuje na drugi dzień z chlebem i musztardą:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować