Zawijany pieczony boczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marynowanie:
usuwamy skórę z boczku, mięso nacieramy wszystkimi przyprawami, wyciskamy czosnek, ukladamy na boczku ziela angielskie i liscie laurowe, owijamy w folie aluminiową i chowamy do lodowki na 18 h.
Przed pieczeniem:
wyciagamy z lodówki, zdejmujemy ziela i liscie (czosnek moze zostac ) Zawijamy mocno boczek w rulon, obwijamy sznurkiem, ja uzyłam nić nylonową. Do 1/4 szkl. oleju dodajemy rowniez przyprawe uniwersalna.oraz papryke slodka i ostra- wedlug uznania. Wkładamy do brytfanki mięsko i polewamy marynatą.
pieczenie:
wstawiamy boczek do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 20 min, nastepnie zmniejszamy temp. do 180 stopni i pieczemy następne 60 min. Co jakiś czas polewamy cała marynatą boczek w piekarniku. Po upieczeniu nakłuwamy wykałaczka, jezeli wyplynie jasny sos- znakiem tego pieknie sie upiekł, jezeli krew- musimy jeszcze podpiec. Po wystudzeniu usuwamy sznurek . Smacznego
Porady
soczysty boczek:) Uwielbiam go piec! najlepiej smakuje na drugi dzień z chlebem i musztardą:)
Komentarze