Kurczak faszerowany ryżem z pomidorami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

takie danie może mało skomplikowane - wyłączając luzowanie tuszki co dla niektórych jest jakąś trudnością - ale wystarczająco pyszne żeby zachwycić rodzinę czy przyjaciół

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - kurczak świeży: 1300 gramów
    - ryż brązowy (ja kupuję na wagę tzw. złoty - odmierzałam szklanką): 200 mililitrów
    - pomidory krojone bez skórki: 300 gramów
    - cebula duża: 1 sztuka
    - masło: 3 łyżki
    - olej roślinny: 1 łyżka
    - mieszanka przypraw do kurczaka (zmieszałam sama kumin mielony, paprykę słodką, czosnek suszony, sól cebulową i imbir mielony): 3 łyżki
    - sól: 1 łyżeczka
    - przyprawa ognista (albo chili w płatkach): 1 łyżeczka
    - pomidory suszone z czosnkiem i bazylią: 2 łyżki
    - cukier: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak faszerowany ryżem z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kurczak faszerowany z ryżem i pomidorami 1. kurczaka dokładnie umyłam i osuszyłam. Przy pomocy ostrego noża rozcięłam tuszkę wzdłuż kręgosłupa i wyluzowałam z kości korpusu zostawiając tylko te w skrzydełkach i udkach. Rozłożony płat mięsa posypałam od środka połową mieszanki przypraw.
  • kurczak faszerowany z ryżem i pomidorami 2. Cebulę posiekałam drobno, zeszkliłam na maśle. Dosypałam przepłukany i dobrze osączony ryż a kiedy i on się zeszklił dolałam pomidory oraz ok. 1/2 szkl. wody. Doprawiłam do smaku dodając 1 łyżkę pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią, 1 łyżeczkę przyprawy ognistej oraz odrobinę cukru i trochę soli. Smażyłam razem aż ryż wchłonął płyn. Tak przygotowany, przestudzony ryż nałożyłam na tuszkę i zbierając skórę spięłam ją wykałaczkami a potem dokładnie zasznurowałam.
  • kurczak faszerowany z ryżem i pomidorami 3. Tuszkę posypałam resztą mieszanki przypraw i skropiłam olejem. Ułożyłam na blaszce i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Po 15 minutach zmniejszyłam temperaturę do 170 st., wlałam na blaszkę ok. 3/4 szkl. wody i piekłam kurczaka ok. półtorej godziny co jakiś czas polewając wytworzonym sosem - jeśli nadmiernie wyparuje to trzeba uzupełnić go dolewając wody.
  • kurczak faszerowany z ryżem i pomidorami 4. Po upieczeniu wyjęłam blachę z piekarnika i pozwoliłam daniu odpocząć ok. 15 minut. Następnie pokroiłam ostrym nożem na 4 części - porcje - w każdej była ćwiartka kurczaka i część ryżu. Podałam posypując suszonymi pomidorami, z zieloną sałatą z marchewką i sosem jogurtowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować