takie danie może mało skomplikowane - wyłączając luzowanie tuszki co dla niektórych jest jakąś trudnością - ale wystarczająco pyszne żeby zachwycić rodzinę czy przyjaciół
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
- kurczak świeży: 1300 gramów
- ryż brązowy (ja kupuję na wagę tzw. złoty - odmierzałam szklanką): 200 mililitrów
- pomidory krojone bez skórki: 300 gramów
- cebula duża: 1 sztuka
- masło: 3 łyżki
- olej roślinny: 1 łyżka
- mieszanka przypraw do kurczaka (zmieszałam sama kumin mielony, paprykę słodką, czosnek suszony, sól cebulową i imbir mielony): 3 łyżki
- sól: 1 łyżeczka
- przyprawa ognista (albo chili w płatkach): 1 łyżeczka
- pomidory suszone z czosnkiem i bazylią: 2 łyżki
- cukier: 0.5 łyżeczki
Kurczak faszerowany ryżem z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.kurczaka dokładnie umyłam i osuszyłam. Przy pomocy ostrego noża rozcięłam tuszkę wzdłuż kręgosłupa i wyluzowałam z kości korpusu zostawiając tylko te w skrzydełkach i udkach. Rozłożony płat mięsa posypałam od środka połową mieszanki przypraw.
2.Cebulę posiekałam drobno, zeszkliłam na maśle. Dosypałam przepłukany i dobrze osączony ryż a kiedy i on się zeszklił dolałam pomidory oraz ok. 1/2 szkl. wody. Doprawiłam do smaku dodając 1 łyżkę pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią, 1 łyżeczkę przyprawy ognistej oraz odrobinę cukru i trochę soli. Smażyłam razem aż ryż wchłonął płyn. Tak przygotowany, przestudzony ryż nałożyłam na tuszkę i zbierając skórę spięłam ją wykałaczkami a potem dokładnie zasznurowałam.
3.Tuszkę posypałam resztą mieszanki przypraw i skropiłam olejem. Ułożyłam na blaszce i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Po 15 minutach zmniejszyłam temperaturę do 170 st., wlałam na blaszkę ok. 3/4 szkl. wody i piekłam kurczaka ok. półtorej godziny co jakiś czas polewając wytworzonym sosem - jeśli nadmiernie wyparuje to trzeba uzupełnić go dolewając wody.
4.Po upieczeniu wyjęłam blachę z piekarnika i pozwoliłam daniu odpocząć ok. 15 minut. Następnie pokroiłam ostrym nożem na 4 części - porcje - w każdej była ćwiartka kurczaka i część ryżu. Podałam posypując suszonymi pomidorami, z zieloną sałatą z marchewką i sosem jogurtowym.
Komentarze