Kurczak curry z sosem kurkowo-cukiniowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Filet z kury podany z makaronem i pysznym kremowym sosem z kurkami i cukinią

  • 40 min

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka (pojedyncze)
    250g kurek
    1 cukinia
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    250ml śmietanki 18%
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 kostka bulionu warzywnego
    1 łyżeczka curry
    2 łyżki oleju
    250g makaronu kokardki
    2 łyżki masła
    sól, pieprz
    natka do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krem

Kurczak curry z sosem kurkowo-cukiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kury umyć, pokroić w kawałki. Przygotować marynatę: kostkę bulionową pokruszyć, dodać 2 łyżki oleju, pół łyżeczki curry, wymieszać. Marynatą zalać kurczaka i odstawić do lodówki na 45 min. Usmażyć z obu stron na patelni bez oleju. Posypać resztą curry i natką.
    Cukinię i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, drobno posiekać. Kurki oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą. Cebulę i czosnek zeszklić na maśle, następnie dodać kurki, podsmażyć. Osobno podsmażyć cukinię, dodać do cebuli, smażyć razem ok. 5 min. Śmietankę połączyć z mąką, dodać do warzyw, doprawić wg uznania solą i pieprzem, mieszać do czasu aż sos zgęstnieje.
    Podawać na ciepło z ugotowanym makaronem. Gotowe danie posypać natką.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Grzyby Kurczak Kurki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować