Takie mini pyzy z ciasta ziemniaczanego ugotowane i okraszone uwielbiamy chyba wszyscy :)
Składniki:
3 wcześniej ugotowane ziemniaki w mundurkach
5 ziemniaków surowych obranych
1 jajko + 1 czubata łyżka mąki + sól
okrasa :
150 g boczku pokrojonego drobno na małe kawałeczki
1 cebula pokrojona w kostkę
1/2 jabłka bez skórki również pokrojonego w kostkę
ew. trochę smalcu lub oleju do smażenia
Knedelki ziemniaczane z okrasą jabłkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Surowe ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach, przełóż na duże sitko wyłożone gazą lub ściereczką, odcisnij z nich sok i przełóż do miski.
Ugotowane, ostudzone i obrane ze skórki ziemniaki zetrzyj na tarce o średnich oczkach lub przepuść przez praskę, dodaj do miski jak również jajko , mąkę i 1/2 łyżeczki soli.
2.Wymieszaj wszystkie składniki i lekko zwiżolnymi rękoma formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, obtocz lekko w mące...wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj na małym ogniu 10 minut od momentu wypłynięcia.
Pamiętaj, że jeżeli zrobisz większe kulki to trzeba będzie dłużej gotować, bo masa ziemniaczana zawiera w sobie surowe ziemniaki .
3.W międzyczasie przygotuj okrasę :
boczek pokrój na małe kawałki, usmaż na rumiano z dodając cebulę, pod koniec dodaj pokrojone w kosteczkę obrane jabłko, dodaj sól i pieprz.
Jesli boczek był chudy możesz dodać trochę smalcu lub oleju.
4. Znalazłam trochę czasu aby zrobić jeszcze dekorację - surówkę, którą na talerzu możesz polać sosem winegret i zjeść razem z podanym daniem.
Komentarze