Kopytka z cebulkową okrasą

5 (189 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Na kopytka przepisów jest mnóstwo. Większość z nich nakazuje dodać mąkę pszenną - moja Mama wyłącznie ziemniaczaną. Takie kopytka znam z dzieciństwa i takie robię najczęściej.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 3 kg ziemniaków
    3 jajka
    mąka ziemniaczana
    sól
    pieprz
    mąka pszenna do podsypywania

    okrasa:
    masło
    cebula
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne

Kopytka z cebulkową okrasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Rozcieramy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Studzimy.
    1/4 ziemniaków zrzucamy na pozostałe, a w ich miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wbijamy jajka, przyprawiamy pieprzem i całość zagniatamy na jednolitą masę.
  • 2. Masę dzielimy na porcje i na podsypanej dość grubo mąką stolnicy robimy wałeczki, które kroimy na mniejsze kawałki (małe romby).
  • 3. W dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy i wrzucamy porcjami kopytka. Ostrożnie mieszamy, żeby nie przykleiły się do dna i gotujemy aż wypłyną na wierzch. Od momentu wypłynięcia gotujemy jeszcze około 1-2 minuty.
  • 4. Cebulkę obieramy, siekamy, złocimy na rozgrzanym maśle. Polewamy kopytka okrasą.

Porady

Można również podsmażyć pokrojony boczek lub słoninę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.91 (183 ocen)

kopytka

To może cię zainteresować