Kryzysowa babka cytrynowa bez miksera

4.47 (173 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Smaczna, wilgotna, dosyć ciężka babka. Szczerze mówiąc musiałam zrobić ciasto z tego co miałam w domu i bez użycia miksera, który zaniemógł ;) Postanowiłam zaryzykować i udało się! :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • - 2 szkl. mąki (ja użyłam 1szkl. mąki pszennej i 1szkl. mąki kukurydzianej)
    - 1 szkl. mleka
    - 2/3 szkl. cukru
    - 1/2 szkl. oleju
    - 2 rozkłócone jajka
    - otarta skórka z cytryny
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2 łyżeczki cukru z wanilią
    - (opcjonalnie - 1 jabłko na wierzch)

    Lukier:
    - 500g cukru pudru
    - sok z 1 cytryny
Wystaw ocenę:

4.47 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babka wielkanocna Desery

Kryzysowa babka cytrynowa bez miksera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia
  • 2. Do osobnej miski wlewamy olej, mleko, rozkłócone jajka, dodajemy otartą skórkę z cytryny i cukier. Mieszamy łyżką. Wsypujemy mąkę z proszkiem, dodajemy cukier waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką.
  • 3. Gotowe ciasto wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Można ułożyć na wierzchu pokrojone jabłko. Ciasto pieczemy ok. 1h w 170-180 stopniach
  • 4. Lukier: Wyciskamy sok z cytryny. Łączymy go z cukrem pudrem i dokładnie ucieramy. Lukier musi być bardzo gęsty. Wystudzone ciasto smarujemy gotowym lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować