Smaczna, wilgotna, dosyć ciężka babka. Szczerze mówiąc musiałam zrobić ciasto z tego co miałam w domu i bez użycia miksera, który zaniemógł ;) Postanowiłam zaryzykować i udało się! :)
1 godz. 10 min
Składniki:
- 2 szkl. mąki (ja użyłam 1szkl. mąki pszennej i 1szkl. mąki kukurydzianej)
- 1 szkl. mleka
- 2/3 szkl. cukru
- 1/2 szkl. oleju
- 2 rozkłócone jajka
- otarta skórka z cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- (opcjonalnie - 1 jabłko na wierzch)
Kryzysowa babka cytrynowa bez miksera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia
2.Do osobnej miski wlewamy olej, mleko, rozkłócone jajka, dodajemy otartą skórkę z cytryny i cukier. Mieszamy łyżką. Wsypujemy mąkę z proszkiem, dodajemy cukier waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką.
3.Gotowe ciasto wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Można ułożyć na wierzchu pokrojone jabłko. Ciasto pieczemy ok. 1h w 170-180 stopniach
4.Lukier: Wyciskamy sok z cytryny. Łączymy go z cukrem pudrem i dokładnie ucieramy. Lukier musi być bardzo gęsty. Wystudzone ciasto smarujemy gotowym lukrem.
Komentarze