Krupnik warszawski

4.5 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gotuję codziennie. Staram się, by potrawy były pożywne, ale nietuczące. Krupnik warszawski gotuję raz w tygodniu.

Składniki:

  • ● 100 g kaszy jęczmiennej (może być w woreczku)
    ● 6 szklanek rosołu z kostki
    ● 1 porcja młodej włoszczyzny
    ● 4-5 cebul dymek
    ● przyprawa uniwersalna
    ● garść szczawiu
    ● 1/2 kg ziemniaków
    ● 3 łyżki oliwy lub oleju
    ● 1/2 szklanki śmietany
    ● sól
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krupnik warszawski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krupnik warszawski 1. Kaszę gotujemy na sypko
    w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej.
    Dokładnie osączamy. Cebulę
    i włoszczyznę obieramy, myjemy
    i ścieramy na tarce z dużymi
    otworami. Szklimy na oliwie
    lub oleju. Zalewamy rosołem
    z kostki, zagotowujemy.
  • Krupnik warszawski 2. Ziemniaki obieramy, myjemy,
    kroimy w kostkę, dodajemy
    do zupy i gotujemy do
    miękkości. Szczaw przebieramy,
    myjemy, osączamy i siekamy. Dodajemy do zupy razem
    z osączoną kaszą, zagotowujemy.
    Doprawiamy do smaku.
  • Krupnik warszawski 3. Śmietanę rozprowadzamy
    3-4 łyżkami lekko ostudzonej
    zupy, wlewamy do zupy i mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jęczmienna

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować