Krupnik

5 (165 ocen)

  • 10 min

Krupnik, to bardzo sycąca i pożywna zupa.

  • 10 min

Składniki:

  • Żeberka - 2 kawałki
    Marchew - 1 sztuka
    Pietruszka - 1 sztuka
    Ziemniaki - 4 sztuki
    Kasza jęczmienna - 150 gram
    Koper - 1/2 pęczka
    Sól, pieprz - do smaku
    Kucharek - 1 łyżka
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krupnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka z marchewką, pietruszką wkładamy do średniej wielkości garnka,zalewamy wodą i wstawiamy na gaz.
    Po około 25 minutach odszumowujemy.
  • 2. Ziemniaki obieramy kroimy w małą kostkę, dodajemy do garnka, i od razu wsypujemy kasze.
  • 3. Szatkujemy koper i dodajemy do zupy. Przyprawiamy solą i pieprzem. gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie.

Porady

Można użyć rożnego rodzaju kaszy. Dodajcie taką, jaką lubicie. Marchewkę można do gotowania włożyć całą, potem pokroić w talarki i podać już pokrojoną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować