Krucho-drożdżowe sakiewki z jabłkami

4.5 (172 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Orkiszowe sakiewki z ciasta krucho-drożdżowego z jabłkami to zdrowy deser dla każdego.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 20 dag mąki pszennej,
    20 dag mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
    20 dag masła,
    10 dag kwaśnej śmietany,
    1 jajko,
    1 żółtko,
    4 dag drożdży,
    1 łyżka cukru,
    1/2 kg jabłek,
    sól,
    cynamon,
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Krucho-drożdżowe sakiewki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z masłem i drożdżami roztartymi z cukrem, dodać śmietanę, jajko, żółtko i sól. Wyrobić ciasto i dać na 1 godzinę do lodówki. Rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm, wyciąć krążki, na każdy krążek położyć ćwiartkę jabłka, posypać cynamonem i zawinąć tworząc sakiewkę. Piec w temp. 180 stopni do zrumienienia. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem..
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować