SAKIEWKI Z JABŁKAMI

5 (170 ocen)

  • 60 min

BARDZO SMACZNE

  • 60 min

Składniki:

  • ok 16 małych słodkich jabłek + cynamon
    ciasto:
    4 szkl. mąki
    1/2 kostki drożdży
    1/2 szkl. Mleka
    2-3 jajka
    1/3 ko. margaryny
    ok 1 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy lub wanilinowy
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    1 jajko do posmarowania sakiewek przed pieczeniem
    cukier puder na lukier
    można ozdobić np. malinką
Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Ciasto drożdżowe Desery

Sakiewki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdże 1. .Drożdże pokruszyć do ciepłego mleka, dodać łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Odstawić do wyrośnięcia.
  • ciasto drożdżowe 2. Pozostałe składniki wsypać do miski i dodać wyrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na 10-15 minut.
  • ciasto drożdżowe 3. Podzielić sobie ciasto na 4 części.
  • ciasto 4. Każdą część ciasta rozwałkuj na kształt kwadratu i przedziel na 4 mniejsze kwadraciki.
  • sakiewka 5. na każdy kwadracik kładziemy jabłko i narożniki ciasta zawijamy do góry robiąc kształt sakiewki. zduszamy u góry aby zrobić kształt zawiązanej sakiewki.
    Ułóż sakiewki na blaszkę. Pieczemy w 160st.C przez 25minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polukruj lub posyp cukrem pudrem.
  • jabłka 6. 1, Obieramy jabłka ze skórki i specjalnym nożykiem wydrążamy środek jabłka , aby była w nim dziurka. Tak przygotuj wszystkie jabłka.
  • cynamon 7. Posyp cynamonem i odstaw na chwilkę.

Porady

Najlepiej smakują jeszcze letnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować