Kruche z budyniem, jagodami i porzeczkami

4.5 (192 ocen)

Kruche ciasto z budyniem i kwaśnymi owocami to super deser na wakacyjne dni, polecam :)

Składniki:

  • 350 g mąki
    250 g margaryny
    garść cukru pudru
    2 łyżki śmietany 12 %
    2 żółtka
    łyżeczka proszku do pieczenia

    budyń śmietankowy
    0,5 l mleka
    3/4 szklanki jagód
    3/4 szklanki czerwonej porzeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Kruche z budyniem, jagodami i porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy do ostudzenia.

    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.

    Całość siekamy z margaryną po czym dodajemy żółtka i śmietanę.

    Zagniatamy na gładkie ciasto.

    Dzielimy je na 2 części (70 % i 30 %).

    Wkładamy na 10 minut do zamrażarki.
  • Kruche z budyniem, jagodami i porzeczkami 2. Po schłodzeniu większą część ciasta ścieramy na tarce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (użyłam formy 22x 33 cm).

    Lekko ugniatamy i wykładamy na to budyń.

    Na wierzch wysypujemy umyte owoce i ścieramy mniejszą część ciasta.

    Całość pieczemy około 45 minut w 180 stopniach.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jagody Owoce Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować