Kruche ciasto z porzeczkami i budyniem

0 (0 ocen)

Przepyszne ciasto kruche z budyniem i porzeczkami na każdą okazję.

Składniki:

  • na ciasto
    żółtka jaj - 2 szt
    jajko - 1 szt
    margaryna - 250 g
    mąka - 4 szkl pełne
    cukier - 1/2 szkl
    śmietana 24 % - 2 łyżki
    proszek do pieczenia- 1,5 łyżeczki
    budyń :
    mleko - 4 szkl
    budyń śmietankowy - 3 opak bez cukru
    cukier - 4 łyżki
    dodatkowo :
    porzeczki czerwone - 500 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Kruche ciasto z porzeczkami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczki oszypułkować, umyć, osączyć na sicie.
  • 2. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, wysypać na stolnicę.
  • 3. Do mąki dodać posiekaną margarynę i pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto.
  • 4. Podzielić ciasto na 2 części, włożyć do lodówki na 60 minut.
  • 5. Blachę o wymiarach 40x26 wysmarować tłuszczem, wylepić ciastem dno blachy.
    Na ciasto wyłożyć porzeczki.
  • 6. Budyń:
    Do garnka wlać 0,5 litra mleka, dodać cukier , zagotować.
  • 7. W pozostałym mleku, rozmieszać budynie, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia budyniu.
  • 8. Wylać gorący budyń na porzeczki.
  • 9. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce.
  • 10. Wstawić blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika do 180 stop.
    Piec przez 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować