Kruche ciasto z porzeczkami i budyniem pod kruszonką

  • wyświetlono: 3177 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Na zimę robię sporo soków i kompotów z czarnej porzeczki. Ciasta są doskonałym sposobem na wykorzystanie owoców z kompotu.

_20181108_164053

Składniki

Kruche ciasto:

125g masła lub margaryny
100g cukru
1 duże jajko (ew. 2 małe)
225g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

0,5l mleka
200ml śmietanki 36% (30%)
100g cukru
2 opakowania budyniu śmietankowego
500g porzeczek czarnych z kompotu (mogą być świeże lub mrożone)

Kruszonka:

150g mąki pszennej
90g masła
60g cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Kruche ciasto z porzeczkami i budyniem pod kruszonką

  • 1. Przygotować kruche ciasto. Z mąki, zimnego masła pokrojonego na kawałki, cukru, jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 min. do lodówki.
  • 2. Schłodzone ciasto wykleić w tortownicy (26cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 3. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15- 20min. w temperaturze 180°C, aż lekko się zarumieni.
    Wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia.
  • 4. Gdy ciasto się piecze przygotować kruszonkę. Połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
  • 5. Ugotować budyń. Mniejszą część mleka i śmietankę wymieszać dokładnie z budyniami w proszku. Resztę mleka z cukrem zagotować. Do gotującego się mleka dodać rozmieszany budyń z mlekiem, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje.
  • 6. Na cieście rozłożyć porzeczki. Zalać gorącym budyniem i posypać kruszonką.
  • 7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60min. w temperaturze 180°C, aż kruszonka się zarumieni.

Porady

Osobiście używam cukru trzcinowego, dzięki czemu ciasto i budyń mają specyficzny przyjemny posmak oraz delikatne karmelowe zabarwienie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciemoj_niedzielny_obiadkruche ciastokruszonkaporzeczkiciasto z porzeczkamikruche ciasto z porzeczkami i budyniem

Komentarze

Podobne przepisy

Kruche z budyniem, jagodami i porzeczkami

Dodane przez: Mienta

Kruche z budyniem, jagodami i porzeczkami

Kruche ciasto z budyniem i kwaśnymi...

Kruche ciasto z gruszkami i budyniem

Dodane przez: Patrycja33

Kruche ciasto z gruszkami i budyniem

Niesamowicie kruche ciacho z niebiańskimi...

image-0c9hq9v

Dodane przez: KuchniaPoli

Ciasto kruche z czerwonymi porzeczkami, bezą...

Półkruche maślane ciasto, przełożone...

Kruche ciasto z jabłkami i budyniem

Dodane przez: Patrycja33

Kruche ciasto z jabłkami i budyniem

Niebiańskie ciasto z jabłkami pokrojonymi...

KRUCHE ciasto z BIAŁKOWO-BUDYNIOWĄ PIANKĄ i jeżynami pod kruszonką

Dodane przez: kiciax1

KRUCHE ciasto z BIAŁKOWO-BUDYNIOWĄ PIANKĄ...

Ciasto jest bardzo pyszne i kruche,...

KRUCHE Z JABŁKAMI, BUDYNIEM I KRUSZONKĄ

Dodane przez: Babcia Tereska

KRUCHE Z JABŁKAMI, BUDYNIEM I KRUSZONKĄ

Jabłecznik na kruchym spodzie z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE