Wypełnienie:
500 ml śmietanki kremówki 30%
5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonych w 1 szkl gorącej wody
3 łyżki cukru pudru
po ok. 250 g świeżych truskawek i wiśni ze słoika
1 opakowanie galaretki
Kruche owocowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę posiekaj z mąką .
Dodaj żółtka, cukier puder i śmietanę zagnieć ciasto
2.z ciasta uformuj kulę i zwiń ją w folię spożywczą. Włóż do lodówki na ok 40 minut
3.Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok.1 cm.
Foremki wysmarowac tłuszczem i wylepiac je ciastem.
Piec w 170 stopniach na złoty kolor.
babeczki wyjmować gorące z form i ostudzić
4.Galaretkę przygotuj z połowy wody niż na opakowaniu ( 250 ml)
5.Dobrze schłodzoną kremówkę ubijaj, pod koniec ubijania dodaj cukier , po ok 5 min dodaj ciepłą żelatynę miksuj jeszcze przez ok 3 min
6.Truskawki umyj, osusz, wytnij szypułki. Truskawki pokrój w plasterki.
Wiśnie odsącz z soku.
7.Bitą śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego i napełniaj babeczki.
Komentarze