Kruche owocowe babeczki

0 (0 ocen)

Pyszne kruche babeczki z kremem śmietanowym , owocami i galaretą. Ucieszą każdego

Składniki:

  • Babeczki:
    3 szkl mąki
    200 g margaryny
    2 żółka
    2-3 łyżki gęstej śmietany
    3 szkl cukru pudru
    tłuszcz do wysmarowania foremek

    Wypełnienie:
    500 ml śmietanki kremówki 30%
    5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonych w 1 szkl gorącej wody
    3 łyżki cukru pudru
    po ok. 250 g świeżych truskawek i wiśni ze słoika
    1 opakowanie galaretki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche owocowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę posiekaj z mąką .
    Dodaj żółtka, cukier puder i śmietanę zagnieć ciasto
  • 2. z ciasta uformuj kulę i zwiń ją w folię spożywczą. Włóż do lodówki na ok 40 minut
  • 3. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok.1 cm.
    Foremki wysmarowac tłuszczem i wylepiac je ciastem.
    Piec w 170 stopniach na złoty kolor.
    babeczki wyjmować gorące z form i ostudzić
  • 4. Galaretkę przygotuj z połowy wody niż na opakowaniu ( 250 ml)
  • 5. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijaj, pod koniec ubijania dodaj cukier , po ok 5 min dodaj ciepłą żelatynę miksuj jeszcze przez ok 3 min
  • 6. Truskawki umyj, osusz, wytnij szypułki. Truskawki pokrój w plasterki.
    Wiśnie odsącz z soku.
  • image-12wh5oq 7. Bitą śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego i napełniaj babeczki.
  • image-14acjpj 8. Na każdą babeczkę ułóż po 2 plasterki truskawki
  • image-0g7foop 9. Kilka wiśni
  • 10. Babeczki zalej tężejącą galaretką
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować