Orzeszki są tak pyszne i urocze, ze trudno poprzestać na jednym.
Składniki:
ciasto:
40 dag mąki pszennej
10 dag mąki ziemniaczanej
10 dag cukru pudru
25 dag masła
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
nadzienie:
10 dag pierniczków
3 łyżki mleka
20 dag orzechów
5 dag mlecznej czekolady
1 łyżka spirytusu
Kruche orzeszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać jajka i zimne masło, szybko zagnieść ciasto które schłodzić w lodówce.
Po upływie około 30 minut ciasto wyjąc z lodówki i uformować z niego malutkie kuleczki. Maszynkę do wypiekania orzeszków rozgrzać i smażyć kolejno łupinki na złoty kolor u mnie trwało to około 3 minut.
Gdy kuleczka jest zbyt duża to ciasto rozlewa się na boki tworząc dookoła łupinki obrączkę i właśnie ten naddatek delikatnie obłamać jeszcze z ciepłych łupinek.
2.Pierniczki połamać i zalać gorącym mlekiem, odstawić do całkowitego wsiąknięcia mleka, orzechy zmiksować przy pomocy blendera do zmiksowanych orzechów dodać namoczone pierniczki i jeszcze raz wszystko zmiksować do momentu powstania jednolitej pasty.
Czekoladę rozpuścić nad parą i dodać do niej pastę orzechowo-piernikową, wymieszać, następnie dodać szczyptę soli i alkohol.
3.Łupinki orzechów nadziewać przygotowanym nadzieniem i sklejać po dwie łupinki, przygotowane orzeszki odstawić na kilka godzin do zastygnięcia.
Komentarze