Kruche ciasto z wiśnią i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do dużej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrami. Zimne masło posiekać z mąką na bardzo małe kawałki. Dodać rozkłócone jajka, wymieszać, przełożyć na blat i zagnieść gładkie ciasto. Blachę 24cmx34cm posmarować lekko masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić otrzymanym ciastem. Podpiec ok 20 minut w temp. 160°C.
2.Budyń:
Dwie szklanki mleka zagotować z masłem. W szklance mleka rozpuścić budynie i cukier, dodać do garnka. Ugotować gęsty budyń.
3.Ciepły budyń rozprowadzić na podpieczonym cieście. Na wierzchu ułożyć owoce lekko osączone z soku i posypać kruszonką zagniecioną z masła, mąki i cukru. Piec ok. 40 minut (do zarumienienia kruszonki) w temp. 180°C.
Komentarze