Tarta z wiśnią i budyniem

4.48 (200 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Słodkie kruche ciasto, delikatny, słodki budyń i kwaśne wiśnie. Dla mnie idealne połączenie.

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE
    - 2/3 kostki masła
    - 1/2 kostki margaryny
    - 2 szklanki mąki pszennej
    - 4 łyżki cukru

    BUDYŃ
    - 1 opak. budyniu waniliowego
    - 1 szklanka mleka
    - 3 łyżki cukru

    WIŚNIE
    - 500g wiśni bez pestek (świeże lub mrożone)
    - 6 łyżek cukru
    - 1/3 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.48 (200 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z wiśnią i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    1. Wszystkie składniki wyłożyć na blat i zagnieść ciasto. 2/3 ciasta rozwałkować na grubość 0,5cm.
    2. Blache okrągłą na tartę posmarować masłem, wyłożyć rozwałkowane ciasto. Ponakuwać widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać np. ciecierzyce lub groch, aby boki tarty nie opadły.
    3. Ciasto włożyć na 15min. do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

    BUDYŃ
    1. 1/2 mleka zagotować w garczku, dodać cukier. Budyń rozmieszać w pozostałym mleku. Jak mleko zacznie się gotować wlać budyń i mieszać, aż zgęstnieje.
    2. Budyń wylać na podpieczone ciasto.

    WIŚNIE
    1. Wode i cukier gotować na małym ogniu przez 15min. Następnie dodać wiśnie i gotować jeszcze przez kolejne 15min.
    2. Ostudzone wiśnie przełożyć na budyń.
    3. Pozostałe ciasto rozwałkować i pociąć na paski. Zrobić szachownice na tarcie.
    4. Tartę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować