Tarta z wiśnią i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
1. Wszystkie składniki wyłożyć na blat i zagnieść ciasto. 2/3 ciasta rozwałkować na grubość 0,5cm.
2. Blache okrągłą na tartę posmarować masłem, wyłożyć rozwałkowane ciasto. Ponakuwać widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać np. ciecierzyce lub groch, aby boki tarty nie opadły.
3. Ciasto włożyć na 15min. do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
BUDYŃ
1. 1/2 mleka zagotować w garczku, dodać cukier. Budyń rozmieszać w pozostałym mleku. Jak mleko zacznie się gotować wlać budyń i mieszać, aż zgęstnieje.
2. Budyń wylać na podpieczone ciasto.
WIŚNIE
1. Wode i cukier gotować na małym ogniu przez 15min. Następnie dodać wiśnie i gotować jeszcze przez kolejne 15min.
2. Ostudzone wiśnie przełożyć na budyń.
3. Pozostałe ciasto rozwałkować i pociąć na paski. Zrobić szachownice na tarcie.
4. Tartę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Ostudzić.
Komentarze