Kruche ciasteczka

4.49 (157 ocen)

Tylko cztery składniki i minimum pracy. Korzystam z tego przepisu od lat, jest niezawodny. Ciasteczka wychodzą pyszne, cudownie maślane i bardzo kruche.

Składniki:

  • 300g mąki
    200g masła
    100g cukru pudru
    3 żółtka
Wystaw ocenę:

4.49 (157 ocen)

Kruche ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodać zimne masło, lekko posiekać dokładnie mieszając z mąką. Dodać przesiany cukier puder i żółtka. Szybko zagnieść gładkie ciasto, odstawić na chwilę w zimne miejsce (ciasto będzie bardziej zwarte, łatwiej będzie je wałkować i wycinać ciasteczka).
  • 2. Ciasto rozwałkować na grubość 0.5cm, za pomocą foremek wycinać ciasteczka, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec ok. 15-20 minut w temperaturze 160°C. Ostudzone dekorować lukrem, polewą lub posypać cukrem pudrem.

Porady

Smak ciastek można zmienić dodając ulubiony składnik, np skórkę otartą z cytryny, pomarańczy lub aromat do ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciastka maślane

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować