Ciasto:
550 g mąki
3/4 szklanki cukru pudru
250 g masła
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
250 g serka mascarpone
2 jajka
2 czubate łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
500 g porzeczek z kompotu (mogą być też świeże lub mrożone)
cukier puder do posypania
Kruche ciasto z porzeczkami i serkiem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać posiekane masło i ugniatać z mąką do utworzenia się kruszonki. Następnie dodać jajka i zagnieść ciasto.
2.Gotowe ciasto podzielić na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3. Mniejszą część włożyć do zamrażarki.
3.Blaszkę o wymiarach 35x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą częścią ciasta wyłożyć spód blaszki i wstawiamy ją do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Podpiec około 10-15 minut aż się lekko zarumieni.
4.Ser utrzeć z jajkami oraz cukrem pudrem i wyłożyć na lekko przestudzone ciasto. Na ser wysypać porzeczki, a na nie zetrzeć na tarce 1/3 schłodzonego ciasta.
5.Piec w 180 stopniach ok. 40-45 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Komentarze