Kruche ciasto z porzeczkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Make przesiać, wymieszać z sola, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, olejkiem waniliowym, dodać pokrojone na kawałki zimną margarynę, zagnieść wszystko, dodać żółtka i szybko wyrobić ciasto. Zawinąć w folie i włożyć na pól godziny do lodówki.
Przygotować formę, wysmarować ja margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto lekko rozwałkować, wyłożyć nim formę, po nakłuwać widelcem i podpiec ok. 20 minut na złoto w uprzednio nagrzanym do 180° piekarniku, wyjąc i zmniejszyć temperaturę do 170°.
2.Porzeczki wymieszać z mąką ziemniaczaną.
3.Wysypać porzeczki na podpieczone ciasto.
4.Przygotować masę bezowa.
Białka ubić na sztywna piane, następnie małymi partiami dosypywać cukier cały czas miksując na niskich obrotach.
Wyłożyć na ciasto, wygładzić i piec dalsze 25-30 minut. Na jakieś 10 minut przed końcem pieczenia należy zajrzeć i zwrócić uwagę, czy nie za mocno się beza przypieka, jeśli tak, to należy zmniejszyć temperaturę do 160°.
Komentarze