Kruche babeczki z zapiekanym kremem budyniowym.

4.5 (157 ocen)

  • 60 min

Są bardzo smaczne i ciekawie wyglądają. Można dodać swoje ulubione owoce. Ja dodałam maliny.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    -225 g mąki pszennej
    -szczypta soli
    -50 g cukru pudru
    -125 g masła
    -1 żółtko
    -2 łyżki wody
    Krem:
    -250 ml mleka
    -3 żółtka
    -50 g cukru
    -2 łyżki mąki ziemniaczanej
    -2 łyżeczki masła
    -maliny
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruche babeczki z zapiekanym kremem budyniowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nastawiamy na 170oC. Mąkę zagniatamy z cukrem pudrem, solą, zimnym masłem, żółtkiem i wodą. Zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wkładamy na 30 min do lodówki.
  • 2. Krem: Mleko zagotowujemy. Osobno ubijamy żółtka z cukrem i mąką ziemniaczaną. Po uzyskaniu gładkiej masy dolewamy powoli gorące mleko cały czas ubijając. Dokładnie wymieszaną masę przelewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Kiedy masa uzyska konsystencje budyniu dodajemy masło ciągle mieszając.
  • 3. Kruche ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy na muffiny, wypełniając dokładnie zagłębienia. Wstawiamy do piekarnika na 15 min.
  • 4. Po 15 minutach wyciągamy ciasto. Do kremowej masy dodajemy maliny i lekko mieszamy. Całość przekładamy na podpieczonego ciasta. Wkładamy jeszcze na 10-15 min do piekarnika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować