Kruche babeczki z zapiekanym kremem budyniowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nastawiamy na 170oC. Mąkę zagniatamy z cukrem pudrem, solą, zimnym masłem, żółtkiem i wodą. Zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wkładamy na 30 min do lodówki.
2.Krem: Mleko zagotowujemy. Osobno ubijamy żółtka z cukrem i mąką ziemniaczaną. Po uzyskaniu gładkiej masy dolewamy powoli gorące mleko cały czas ubijając. Dokładnie wymieszaną masę przelewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Kiedy masa uzyska konsystencje budyniu dodajemy masło ciągle mieszając.
3.Kruche ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy na muffiny, wypełniając dokładnie zagłębienia. Wstawiamy do piekarnika na 15 min.
4.Po 15 minutach wyciągamy ciasto. Do kremowej masy dodajemy maliny i lekko mieszamy. Całość przekładamy na podpieczonego ciasta. Wkładamy jeszcze na 10-15 min do piekarnika.
Komentarze