Ciasto:
350 g mąki pszennej
150 g mąki krupczatki
250 g masła
2 jajka
100-150 g cukru pudru (u mnie 100, ale ciasto jest niezbyt słodkie)
szczypta soli
Krem:
500 g zblendowanych truskawek
500 ml mleka
3 łyżki z górką skrobi ziemniaczanej
cukier (ilość dowolna – u mnie kilka łyżek)
200-210 g masła
Dodatkowo:
masło do smarowania foremek
owoce do ozdabiania
Kruche babeczki z budyniowym truskawkowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę pszenną przesiewamy na stolnicę, dodajemy krupczatkę i tworzymy wgłębienie w które wrzucamy masło i cukier puder. Rozcieramy trochę masło z mąką i cukrem, dodajemy jajka i sól, zagniatamy. Wkładamy do lodówki, schładzamy. Po 1-2 godzinach rozwałkowujemy ciast, wycinamy okręgi nieco większe niż foremka i wyklejamy wysmarowane masłem foremki, pieczemy w rozgrzanym piekarniku do złotego koloru. Chłodzimy.
Krem: Truskawki i ok. 350 ml mleka wlewamy do garnka i stawiamy na małym gazie, dodajemy cukier. Pozostałe mleko łączymy z mąką. Jak masa truskawkowa zacznie „bąbelkować” na gazie wlewamy mleko z mąką i mieszamy do zgęstnienia. Chłodzimy. Masło ucieramy do białości i dodajemy porcjami budyń. Powstałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego bądź nakładamy łyżeczką do korpusów babeczek. Ozdabiamy owocami.
Komentarze