Ciasto szpinakowe nie tylko na święta

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Świetnie się prezentuje, a jest bardzo łatwe w przygotowaniu.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • -3 jajka
    -250 g cukru
    -1 1/3 szklanki oleju
    -szklanka mąki pszennej
    -szklanka mąki pszennej krupczatki
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia
    -opakowanie mrożonego szpinaku
    -dwa duże jogurty naturalne
    -3 łyżki miodu
    -skórka z jednej pomarańczy
    -łyżka żelatyny spożywczej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto szpinakowe nie tylko na święta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozmrożony szpinak odsączyć z nadmiaru wody. Jajka z cukrem ubić mikserem do całkowitego rozpuszczenia cukru. Nie przerywając miksowania dodawać porcjami olej.
  • 2. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i dodać porcjami do masy jajecznej i wymieszać dokładnie łyżką. Dodać szpinak, wymieszać. Gotową masę przełożyć do formy i piec w 180 st. C przez godzinę lub do suchego patyczka.
  • 3. Jogurty wymieszać z miodem i skórką z cytryny. Dodać żelatynę i pozostawić do zastygnięcia. (UWAGA: nie do całkowitego zastygnięcia, masę później trzeba przełożyć na ciasto.)
  • 4. Po upieczeniu i wystygnięciu ciasta odkroić górną warstwę i pokruszyć ja na drobne elementy. Na pozostałą część ciasta wylać masę jogurtową, posypać resztą pokruszonego ciasta a następnie posypać pestkami granatu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Zobacz też: sałatka na święta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować