Ciasto szpinakowe nie tylko na święta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozmrożony szpinak odsączyć z nadmiaru wody. Jajka z cukrem ubić mikserem do całkowitego rozpuszczenia cukru. Nie przerywając miksowania dodawać porcjami olej.
2.Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i dodać porcjami do masy jajecznej i wymieszać dokładnie łyżką. Dodać szpinak, wymieszać. Gotową masę przełożyć do formy i piec w 180 st. C przez godzinę lub do suchego patyczka.
3.Jogurty wymieszać z miodem i skórką z cytryny. Dodać żelatynę i pozostawić do zastygnięcia. (UWAGA: nie do całkowitego zastygnięcia, masę później trzeba przełożyć na ciasto.)
4.Po upieczeniu i wystygnięciu ciasta odkroić górną warstwę i pokruszyć ja na drobne elementy. Na pozostałą część ciasta wylać masę jogurtową, posypać resztą pokruszonego ciasta a następnie posypać pestkami granatu.
Komentarze