Takie babeczki są w sam raz na małe co nieco letnią porą :) Krem jest bardzo lekki, słodziutki, mocno truskawkowy, a do tego kruche ciasto. Spróbujecie jedną babeczkę i sięgniecie po więcej ;)
60 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
CIASTO:
200 g mąki,
2 żółtka,
65 g cukru pudru,
130 g zimnego masła,
KREM:
200g truskawek + kilka do dekoracji,
śmietana kremówka 200g,
mascarpone 75g,
żelatyna 10g,
woda 3-4 łyżki,
cukier 3 łyżki,
cukier puder 3-4 łyżeczki
masło do wysmarowania foremek
Kruche babeczki z kremem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy do uzyskania grudek wielkości kaszy. Kolejno dodajemy cukier puder, żółtka, chwilkę siekamy nożem i zagniatamy kruche ciasto. Tworzymy kulę i wkładamy ją na godzinę do lodówki.
2.Po wyjęciu ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Foremki do babeczek smarujemy cienką warstwą masła, najlepiej za pomocą pędzelka. Z placka wycinamy okrągłe kształty i wypełniamy nim foremkę. Babeczki nakłuwamy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut aż się zarumienią.
3.Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder i mascarpone.
4.Truskawki obieramy i miksujemy z dodatkiem cukru na mus.
5.Żelatynę łączymy z truskawkami, następnie całość delikatnie łączymy z masą śmietanową i mieszamy. Gdy krem zacznie tężeć nakładamy go do babeczek łyżką lub za pomocą szprycy. Babeczki dekorujemy połówkami truskawek.
Podajemy schłodzone. Smacznego ;)
Komentarze