Babeczki z kremem truskawkowym

4.51 (162 ocen)

babeczki bardzo proste w przygotowaniu, na stole prezentują się efektownie

Składniki:

  • CIASTO

    180 gram jogurtu naturalnego
    2 szklanki mąki pszennej
    2 jajka
    3/4 szklanki cukru
    0,5 szklanki oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    KREM

    330 ml śmietanki 30 %
    0,5 kilograma truskawek
    0,5 szklanki wody
    cukier do smaku
    2 łyżki żelatyny
    kilka kropel czerwonego barwnika
Wystaw ocenę:

4.51 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babeczki z kremem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto

    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Następnie do mieszanki dodać resztę składników i dobrze razem wymieszać, tak, aby powstało jednolite ciasto. Ciasto przełożyć do papilotek do 3/4 ich wysokości. Piec 20 - 30 minut w 180 st C. Po upieczeniu ostudzić.

    KREM

    Truskawki przełożyć do garnka, zasypać cukrem, wlać wodę i gotować razem około 15 minut. Po tym czasie odlać powstały płyn a truskawki zblendować. Do rozdrobnionych truskawek (powinny być gorące) dodać żelatynę i dokładnie razem wymieszać, żeby nie było grudek. W razie potrzeby można podgrzać, ale pilnować, żeby nie zagotować. Następnie przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać do niej truskawki z żelatyną oraz czerwony barwnik. Wymieszać.

    Gdy krem zacznie gęstnieć przełożyć go do rękawa cukierniczego. Na upieczone wcześniej babeczki wyciskać dekoracyjnie krem. Przed podaniem schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować