Królewski z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem i kakao – wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 190C ok. 30 min. Zimny przekroić na 2 części.
2.Ciasto makowe: Mak sparzyć, ostudzić, zemleć 2 razy w maszynce. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem dodać margarynę i cały czas ucierać, aż powstanie puszysta masa. Następnie stopniowo dodawać mak, grubo pokrojone orzechy, olejek i fusy wymieszane z proszkiem. Białka ubić na sztywno delikatnie połączyć z ciastem. Masę przełożyć do formy pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Ostudzić.
3.Masa budyniowa: Odlać 0,5 szkl mleka i rozmieszać w niej obie mąki. Pozostałe mleko zagotować z cukrami. Do gotującego się mleka wlać rozrobione w mleku mąki, zagotować. Ostudzić. Zimny budyń utrzeć z masłem na puch.
4.Przełożenie: biszkopt – masa – ciasto makowe – masa – biszkopt – masa
Ciasto dowolnie udekorować.
Komentarze