Ciasto królewiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto miodowe:
Z podanych składników zarobić ciasto. Podzielić na dwie części, upiec dwa placki w jednakowych foremkach (25/35 cm.), w temp. 180 - 200*C przez 20 - 30 min. Wyjąć placki z patelki jeszcze ciepłe.
2.Biszkopt:
Białka ubić dodając stopniowo cukier, dodać wodę, następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec ok. 30 min. w temp. 180*C.
3.Masa:
Z mleka, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, cukru i cukrów waniliowych ugotować budyń. Do gorącego budyniu dodać masło i dobrze roztrzepać masę (użyłam miksera). Gorącą masą podzieloną na dwie części przekładać placki.
4.Przełożenie:
Placek miodowy - 1/2 masy - biszkopt - 1/2 masy - placek miodowy - polewa.
Porady
Ja dodatkowo ciasto przełożyłam jeszcze powidłami.
Komentarze