Ciasto królewiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto miodowe:
W podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Każdą częścią wykleić blachę ( 26 *40 cm) wyłożoną pergaminem piec ok 30 min na ciemno brązowy kolor.
2.Biszkopt :
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.
Jajka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek z cukrem oraz szczyptą soli dodać żółtka, olej i wodę oraz powoli mąkę. Ciasto wylać na dużą blachę ( 26 *40 cm) wyłożoną pergaminem. Piec ok 15-20 min w temp 180
3.Krem budyniowy:
5 szkl mleka, masło, cukier i olejek waniliowy zagotować. W misce wybić jajka, dodać 1 szkl mleka, mąki i wszystko zmiksować na jednolitą masę. Do gotującego się mleka wlać masę z jajek i mąki i zagotować aby powstał budyń.
4.Wykonanie końcowe:
Na 1 placek miodowy wyłożyć połowę gorącego budyniu. Przykryć to biszkoptem. Na biszkopt wyłożyć 2 część gorącego budyniu, przykryć drugim plackiem miodowym. Polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z masłem. Odstawić w chłodne (ale nie lodówka) miejsce na 5-6 godzin.
Porady
do budyniu zamiast olejku waniliowego można dać olejek cytrynowy lub pomarańczowy.
Komentarze