Ciasto królewiec

4.98 (173 ocen)

  • 1 godz. 30 min

pyszny miękki Królewiec na miodowych, kruchych spodach , ciasto bez którego nie mogą obyć się żadne imieniny

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI: *przepis na dużą blachę

    SPODY MIODOWE:

    -3 szkl mąki pszennej tortowej
    -1 jajko
    -2 żółtka *białka zostawiamy do biszkopta
    -5 łyżek miodu płynnego ( ja używałam miodu sztucznego)
    -3/4 szkl cukru pudru
    -3 łyżki kwaśnej śmietany
    -1 łyżeczka sody
    -125 g margaryny w temperaturze pokojowej (pół kostki)

    BISZKOPT:

    Biszkopt z tego przepisu wychodzi rewelacyjnie, jest mięciutki, wysoki. Mi tak wyrósł, że chyba nawet za bardzo :-)

    Przygotowujemy blaszkę taką jak na spody miodowe. Smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.

    -5 jajek
    -2 białka ze spodów miodowych
    -3/4 szkl mąki pszennej
    -2 łyżki mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -0,5 szkl cukru
    -cukier waniliowy

    MASA:

    -3 szkl mleka
    -1 budyń śmietankowy 35g
    -4 płaskie łyżki mąki pszennej
    -5 łyżek cukru
    -200g margaryny

Wystaw ocenę:

4.98 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto królewiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. spody miodowe

    Mąkę wraz z cukrem pudrem oraz sodą wsypujemy do miski i mieszamy razem.
    Dodajemy margarynę,
    i przerabiamy palcami, na drobne kawałeczki.

    Następnie dodajemy jajko oraz 2 żółtka, miód oraz śmietanę.

    Wyrabiamy na gładkie ciasto, nie za długo. Jeśli ciasto się klei podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 2 części.
  • spody miodowe 2. Następnie przygotowujemy sobie dwie takie same blaszki, smarujemy je margaryną i posypujemy bułką tartą. Blaszki wyklejamy ciastem. Musimy mieć 2 spody.
    Spody miodowe pieczemy około 12 minut w temperaturze 170 stopni, do lekkiego zarumienienia.

    Wyciągamy z blaszki i studzimy.
  • ciasto na biszkopt 3. biszkopt

    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i cukier waniliowy, dokładnie miksujemy.

    Następnie dodajemy po 1 żółtku,

    na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną, i bardzo delikatnie mieszamy całość.
  • biszkopt 4. przekładamy do blaszki i pieczemy około 25 minut w temperaturze 150-160 stopni.
    Do lekkiego zrumienienia się.
  • masa 5. masa

    2,5 szklanki mleka wlewamy do garnka i gotujemy.

    W misce mieszamy budyń, 0,5 szkl mleka, mąkę oraz cukier.

    Wlewamy na gotujące się mleko, i dokładnie mieszamy.
  • . 6. Następnie zmniejszamy ogień i do masy dodajemy margarynę, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się margaryny.


    Następnie przechodzimy do składania ciasta.
    Masa musi być gorąca!!!

    na spód miodowy wylewamy połowę masy, rozsmarowujemy

    i dajemy na to biszkopt, na biszkopt wylewamy resztę masy i przykrywamy drugim spodem miodowym.
    Spody i biszkopt nie muszą być zimne, mogą być ciepłe.
  • królewiec 7. Ważne by ciasto składać zaraz po przygotowaniu masy.

    Ciasto wsadzamy do lodówki, posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą.

    Można jeść na drugi dzień, dobrze by ciasto poleżało noc w lodówce.

    I gotowe:-)
    pyszne, proste i pięknie ciasto :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować