Ciasto królewiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.spody miodowe
Mąkę wraz z cukrem pudrem oraz sodą wsypujemy do miski i mieszamy razem.
Dodajemy margarynę,
i przerabiamy palcami, na drobne kawałeczki.
Następnie dodajemy jajko oraz 2 żółtka, miód oraz śmietanę.
Wyrabiamy na gładkie ciasto, nie za długo. Jeśli ciasto się klei podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 2 części.
2.Następnie przygotowujemy sobie dwie takie same blaszki, smarujemy je margaryną i posypujemy bułką tartą. Blaszki wyklejamy ciastem. Musimy mieć 2 spody.
Spody miodowe pieczemy około 12 minut w temperaturze 170 stopni, do lekkiego zarumienienia.
Wyciągamy z blaszki i studzimy.
3.biszkopt
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i cukier waniliowy, dokładnie miksujemy.
Następnie dodajemy po 1 żółtku,
na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną, i bardzo delikatnie mieszamy całość.
4.przekładamy do blaszki i pieczemy około 25 minut w temperaturze 150-160 stopni.
Do lekkiego zrumienienia się.
5.masa
2,5 szklanki mleka wlewamy do garnka i gotujemy.
W misce mieszamy budyń, 0,5 szkl mleka, mąkę oraz cukier.
Wlewamy na gotujące się mleko, i dokładnie mieszamy.
6.Następnie zmniejszamy ogień i do masy dodajemy margarynę, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się margaryny.
Następnie przechodzimy do składania ciasta.
Masa musi być gorąca!!!
na spód miodowy wylewamy połowę masy, rozsmarowujemy
i dajemy na to biszkopt, na biszkopt wylewamy resztę masy i przykrywamy drugim spodem miodowym.
Spody i biszkopt nie muszą być zimne, mogą być ciepłe.
7.Ważne by ciasto składać zaraz po przygotowaniu masy.
Ciasto wsadzamy do lodówki, posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą.
Można jeść na drugi dzień, dobrze by ciasto poleżało noc w lodówce.
Komentarze