Krokiety z mięsem w papier ryżowy zawinięte

4.5 (181 ocen)

  • Dla 10 osób

Krokiety robię co jakiś czas, tym razem na prośbę męża, który chodził za mną i mówił "napiłbym się barszczu" co oznacza zrób barszcz z krokietem. Podczas smażenia zabrakło mi naleśników.....

  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Mięso wieprzowe - 1,5 kg
    porcja rosołowa - 1 sztuka
    cebula - 2 sztuki
    jajko - 1 sztuka(do farszu)
    sól, pieprz - 1 czubata łyżeczka
    olej do smażenia
    2-3 liście laurowe
    3 kulki ziela angielskiego
    marchew, pietruszka seler
    bułka tarta
    3 jajka
    opakowanie papieru ryżowego
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety

Krokiety z mięsem w papier ryżowy zawinięte - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od gotowania mięsa:

    Płuczemy mięso wieprzowe i drobiowe, wstawiamy do dużego garnka z wodą, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie, i gotujemy do miękkości.
    Dodajemy po chwili marchew pietruszkę i seler
    Po około godzinie gotowania wyciągamy porcje rosołową i obieramy ją z mięsa i skóry.
    Po kolejnej godzinie wyciągamy mięso wieprzowe.
    Mielimy mięso wieprzowe, z porcji rosołowej również (skórę także - zapobiega sypaniu się mięsa podczas krojenia krokietów).
    Cebule kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju, do zrumienienia, dodajemy do zmielonego mięsa(lub mielimy razem z mięsem), dodajemy jajko, pieprz, sól, łączymy wszystkie składniki.
  • 2. Zawijanie i smażenie:

    Płaty papieru ryżowego kolejno moczymy w ciepłej wodzie(około 20sekund) przekładamy na deskę, papier po chwili będzie miękki.
    Nakładamy farsz i zawijamy krokiety.
    Obtaczamy w rozkłóconym jajku, bułce i jeszcze raz w jajku i bułce
    smażymy na rumiano z każdej strony.
    Podajemy najlepiej z barszczem;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papier ryżowy Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować