Krokiety z mięsem i kapustą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Dziś zapraszam na danie kojarzące mi się z dzieciństwem – krokiety z mięsem i kapustą! Danie dość pracochłonne ale dla tego smaku warto poświęcić trochę czasu :) . W przepisie gotuję mięso ale równie dobrze możemy do farszu wykorzystać ugotowane mięso z rosołu lub innej zupy.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki na farsz:
    ◦700 g mięsa wieprzowego (szynka, karkówka, boczek)
    ◦500 g kiszonej kapusty z marchewką
    ◦20 g suszonych grzybów
    ◦2-3 cebule
    ◦4-5 ząbki czosnku
    ◦4-5 liści laurowych
    ◦5-6 całych ziela angielskie
    ◦1 łyżeczka majeranku
    ◦1 łyżeczka cząbru
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦1-2 łyżki oleju

    Składniki na naleśniki:
    ◦450 g mąki tortowej
    ◦3 jajka
    ◦650 ml wody letniej
    ◦1 łyżka oleju
    ◦½ łyżeczki soli
    ◦1 łyżeczka majeranku

    Składniki na panierkę:
    ◦2 jajka
    ◦400 g bułki tartej
    ◦olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety

Krokiety z mięsem i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krokiety z mięsem i kapustą 1. Przygotowanie farszu:
    Grzyby płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy ok. 25-30 minut. Grzyby odsączamy na sicie, a wodę (wywar grzybowy) odkładamy na bok.

    Kapustę kiszoną zalewamy wodą (nie płuczemy kapusty), dodajemy 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie i gotujemy do miękkości. Dodatkowo możemy podlać kapustę wodą, która została po ugotowaniu suszonych grzybów. Gdy kapusta jest już miękka odcedzamy ją, dobrze odsączamy z nadmiaru wody i drobno szatkujemy.

    Mięso płuczemy, kroimy w kostkę, dodajemy 3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe i ok. 3 ziela angielskie gotujemy do miękkości. Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Ugotowane mięso mielimy w maszynce. Podobnie jak grzyby. Zmielone mięso i grzyby łączymy z podsmażoną cebulą i kiszoną kapustą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i cząbrem. Dodajemy pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę i mieszamy.
  • Krokiety z mięsem i kapustą 2. Przygotowanie naleśników:

    W misce łączymy jajka z wodą, stopniowo dodajemy mąkę, olej, sól i majeranek. Mieszamy aż otrzymamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy na kilka minut. Następnie smażymy cienkie naleśniki.

    Na naleśniki nakładamy farsz i delikatnie go rozsmarowujemy, składamy boki naleśników do środka i ciasno rolujemy. Naleśniki panierujemy, zanurzając je najpierw w roztrzepanych jajkach, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na niewielkiej ilości oleju na złocisty kolor.

    Krokiety podajemy z barszczem czerwonym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować