KROKIETY Z MIĘSEM I KAPUSTĄ

  • wyświetlono: 34661 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 1

Pyszne krokiety do barszczu czerwonego jako danie obiadowe, bardzo lubiane przez moją rodzinę.

DanusiaC
  • 100min

Składniki

Naleśniki :
- 40 dkg mąki
- 3 jajka
- woda mineralna gazowana
- 1 płaska łyżeczka przyprawy uniwersalnej
- 4 łyżki oleju

Farsz :
- 40 dkg gotowanego mięsa (u mnie drobiowego)
- 1/4 małej główki kapusty
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 kostka rosołowa grzybowa
- przyprawa uniwersalna, zioła prowansalskie, pieprz, maggi w płynie,
- olej

Dodatkowo :
- mleko, bułka tarta, olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

KROKIETY Z MIĘSEM I KAPUSTĄ

  • Krokiety z mięsem i kapustą1. Naleśniki : mąkę, jajka, v,wodę mineralną i olej, zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Na rozgrzanej nieprzywierającej patelni usmażyć naleśniki.
  • Krokiety z mięsem i kapustą2. Farsz : Cebulę pokroić w drobną kostkę i przyrumienić na oleju, Ostudzić.
  • Krokiety z mięsem i kapustą3. Mięso zmielić w maszynce. Czosnek przecisnąć przez praskę.
    Kapustę drobno poszatkować i ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
    Odcedzić na durszlaku, przelać zimną wodą. Odcisnąć w dłoniach i drobno pokroić.
    Mięso, cebulę, kapustę, czosnek, dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
    Kostkę rosołową rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, zagotować i trochę ostudzić. Dodać do masy mięsno-kapuścianej i dokładnie wymieszać.
    Dodać przyprawy, ale uważać z przyprawa uniwersalna i maggi, bo kostka grzybowa jest słona. Dlatego przyprawiając farsz, należy kosztować. Wszystko wymieszać.
  • Krokiety z mięsem i kapustą4. Porcje farszu nakładać na środek naleśników i zawijać krokiety tak, żeby powstały zamknięte wałeczki.
  • Krokiety z mięsem i kapusta5. Zawinięte krokiety układamy na tacce.
  • Krokiety z miesem i kapustą.6. Każdego krokieta zanurzyć w mleku, obtaczać w bułce tartej i układać na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Smażyć do zrumienienia.
  • Krokiety z mięsem i kapustą7. Podawać na gorąco do barszczu czerwonego.

Porady

Wykonanie krokietów można rozłożyć na dwa dni. Wcześniej przygotować farsz, przechować w lodówce, a następnego dnia usmażyć naleśniki i złożyć krokiety.
Do farszu można dać kapustę kiszoną, ugotowaną i odciśniętą.
Krokiety można odgrzewać na parze, lub w piekarniku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodymama_mnie_nauczylapyszny-obiad

Komentarze

Podobne przepisy

Krokiety z barszczem

Dodane przez: Konto nieaktywne

Krokiety z mięsem i kapustą z barszczem...

Tradycyjne polskie danie na święta...

Krokiety gryczane z kapustą i mięsem

Dodane przez: luna19

Krokiety gryczane z kapustą i mięsem

troche resztek z pieczonego kurczaka,...

Krokiety z kapustą i mięsem

Dodane przez: Mienta

Krokiety z kapustą i mięsem

Klasyczne danie które lubię przyrządzić...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Krokiety z mięsem, kapustą i grzybami leśnymi

Jak krokiety, to ja lubię takie...

Krokiety z mięsem i pieczarkami

Dodane przez: Milena127

Krokiety z mięsem, kapustą i pieczarkami

Jak u mamy! Tradycyjne polskie...

Krokiety z kiszoną kapustą, mięsem i pieczarkami.

Dodane przez: weronika63

Krokiety z kiszoną kapustą, mięsem i pieczarkami

Krokiety zrobione z domowego kiszenia...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE