KROKIETY Z MIĘSEM I KAPUSTĄ

4.97 (142 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszne krokiety do barszczu czerwonego jako danie obiadowe, bardzo lubiane przez moją rodzinę.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Naleśniki :
    - 40 dkg mąki
    - 3 jajka
    - woda mineralna gazowana
    - 1 płaska łyżeczka przyprawy uniwersalnej
    - 4 łyżki oleju

    Farsz :
    - 40 dkg gotowanego mięsa (u mnie drobiowego)
    - 1/4 małej główki kapusty
    - 2 średnie cebule
    - 3 ząbki czosnku
    - 1 kostka rosołowa grzybowa
    - przyprawa uniwersalna, zioła prowansalskie, pieprz, maggi w płynie,
    - olej

    Dodatkowo :
    - mleko, bułka tarta, olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.97 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Krokiety z mięsem i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krokiety z mięsem i kapustą 1. Naleśniki : mąkę, jajka, v,wodę mineralną i olej, zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Na rozgrzanej nieprzywierającej patelni usmażyć naleśniki.
  • Krokiety z mięsem i kapustą 2. Farsz : Cebulę pokroić w drobną kostkę i przyrumienić na oleju, Ostudzić.
  • Krokiety z mięsem i kapustą 3. Mięso zmielić w maszynce. Czosnek przecisnąć przez praskę.
    Kapustę drobno poszatkować i ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
    Odcedzić na durszlaku, przelać zimną wodą. Odcisnąć w dłoniach i drobno pokroić.
    Mięso, cebulę, kapustę, czosnek, dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
    Kostkę rosołową rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, zagotować i trochę ostudzić. Dodać do masy mięsno-kapuścianej i dokładnie wymieszać.
    Dodać przyprawy, ale uważać z przyprawa uniwersalna i maggi, bo kostka grzybowa jest słona. Dlatego przyprawiając farsz, należy kosztować. Wszystko wymieszać.
  • Krokiety z mięsem i kapustą 4. Porcje farszu nakładać na środek naleśników i zawijać krokiety tak, żeby powstały zamknięte wałeczki.
  • Krokiety z mięsem i kapusta 5. Zawinięte krokiety układamy na tacce.
  • Krokiety z miesem i kapustą. 6. Każdego krokieta zanurzyć w mleku, obtaczać w bułce tartej i układać na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Smażyć do zrumienienia.
  • Krokiety z mięsem i kapustą 7. Podawać na gorąco do barszczu czerwonego.

Porady

Wykonanie krokietów można rozłożyć na dwa dni. Wcześniej przygotować farsz, przechować w lodówce, a następnego dnia usmażyć naleśniki i złożyć krokiety. Do farszu można dać kapustę kiszoną, ugotowaną i odciśniętą. Krokiety można odgrzewać na parze, lub w piekarniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować