Krokiety z mięsem i kapustą

  • wyświetlono: 451 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 1

Klasyka kuchni polskiej, znane i lubiane krokiety z kapustą i mięsem. Mimo, że są dosyć pracochłonne, ich smak wynagradza wszystko. To świetny pomysł na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu lub jakiejkolwiek zupy. Dodatek kapusty sprawia, że krokiety nie są tak suche jak w wersji z samym mięsem.

Logo czarne 800 i 150

Składniki

Naleśniki:
500 ml mleka
100 ml wody gazowanej
250 g mąki pszennej
1 całe jajko
2 łyżki oleju
szczypta soli
Farsz:
1 kg mięsa z rosołu *
800 g kapusty kiszonej
2-3 łyżki oliwy
2 średnie cebule
pieprz ziołowy
pieprz czarny
gałka muszkatołowa
sól
Panierka:
2 jajka
1 szklanka bułki tartej
Dodatkowo:
olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Krokiety z mięsem i kapustą

  • 1. Naleśniki:
    Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, mleko, wodę, olej i sól. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nie sugerujcie się zbytnio proporcjami które podałam, gdyż gęstość ciasta zależy m.in. od rodzaju mąki czy wielkości jajek. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta. Prawdopodobnie nieco zgęstniało, więc dolewamy odrobinę wody lub mleka. Na patelnię wylewamy łyżkę oleju, za pomocą ręcznika papierowego rozsmarowujemy olej po całej patelni. Na rozgrzaną i nieco uniesioną patelnię wylewamy porcję ciasta, poruszając nią tak, aby ciasto cieniutką warstwą pokryło całe dno patelni. Po chwili przewracamy naleśnik na druga stronę. Ja używam specjalnej patelni do naleśników, która nie wymaga ponownego natłuszczania.
  • 2. Farsz:
    Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Kiedy kapusta będzie miękka odcedzamy na sicie i pozostawiamy do wystudzenia. Kapustę odciskamy dłońmi z nadmiaru wody i drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i podsmażamy do momentu, aż cebula się zeszkli. Mięso mielimy w maszynce do mięsa i przekładamy do dużego garnka, najlepiej z grubym dnem. Dodajemy kapustę, podsmażoną cebulkę bez oleju, sporą ilość pieprzu ziołowego oraz pozostałe przyprawy. Mieszamy i podgrzewamy farsz do momentu, aż przyprawy się rozpuszczą.
    Na każdy naleśnik kładziemy około 2 łyżek farszu i ciasno zwijamy. Panierujemy najpierw w jajku, następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy krokiety na złoty kolor.
    Podajemy z barszczem czerwonym, najlepiej na domowym zakwasie.
    * u mnie mięso mieszane z przewagą drobiowego

Porady

– w pierwszej kolejności przygotujcie farsz, a następnie naleśniki. Zawijajcie farsz w jeszcze ciepłe naleśniki, wtedy nie powinny popękać.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mama_mnie_nauczylanaleśnikikuchnia polska

Komentarze

Podobne przepisy

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Krokiety z mięsem, kapustą i grzybami leśnymi

Jak krokiety, to ja lubię takie...

Krokiety z kapustą, pieczarkami i mięsem.

Dodane przez: weronika63

Krokiety z kapustą, pieczarkami i mięsem

Krokiety zrobione z domowego kiszenia...

Krokiety z mięsem i pieczarkami

Dodane przez: Milena127

Krokiety z mięsem, kapustą i pieczarkami

Jak u mamy! Tradycyjne polskie...

image-0m12esd

Dodane przez: Konstancja

Krokiety z kapustą i mięsem z rosołu

Opcja na drugie danie gdy pozostaje...

Krokiety z mięsem z rosołu, pieczarkami i kapustą

Dodane przez: juchab

Krokiety z mięsem z rosołu, pieczarkami i...

Tak smaczne, że warto się przy...

Krokiety gryczane z kapustą i mięsem

Dodane przez: luna19

Krokiety gryczane z kapustą i mięsem

troche resztek z pieczonego kurczaka,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE