Krokiety z mięsem i kapustą

4.95 (195 ocen)

Klasyka kuchni polskiej, znane i lubiane krokiety z kapustą i mięsem. Mimo, że są dosyć pracochłonne, ich smak wynagradza wszystko. To świetny pomysł na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu lub jakiejkolwiek zupy. Dodatek kapusty sprawia, że krokiety nie są tak suche jak w wersji z samym mięsem.

Składniki:

  • Naleśniki:
    500 ml mleka
    100 ml wody gazowanej
    250 g mąki pszennej
    1 całe jajko
    2 łyżki oleju
    szczypta soli
    Farsz:
    1 kg mięsa z rosołu *
    800 g kapusty kiszonej
    2-3 łyżki oliwy
    2 średnie cebule
    pieprz ziołowy
    pieprz czarny
    gałka muszkatołowa
    sól
    Panierka:
    2 jajka
    1 szklanka bułki tartej
    Dodatkowo:
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.95 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Naleśniki

Krokiety z mięsem i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki:
    Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, mleko, wodę, olej i sól. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nie sugerujcie się zbytnio proporcjami które podałam, gdyż gęstość ciasta zależy m.in. od rodzaju mąki czy wielkości jajek. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta. Prawdopodobnie nieco zgęstniało, więc dolewamy odrobinę wody lub mleka. Na patelnię wylewamy łyżkę oleju, za pomocą ręcznika papierowego rozsmarowujemy olej po całej patelni. Na rozgrzaną i nieco uniesioną patelnię wylewamy porcję ciasta, poruszając nią tak, aby ciasto cieniutką warstwą pokryło całe dno patelni. Po chwili przewracamy naleśnik na druga stronę. Ja używam specjalnej patelni do naleśników, która nie wymaga ponownego natłuszczania.
  • 2. Farsz:
    Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Kiedy kapusta będzie miękka odcedzamy na sicie i pozostawiamy do wystudzenia. Kapustę odciskamy dłońmi z nadmiaru wody i drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i podsmażamy do momentu, aż cebula się zeszkli. Mięso mielimy w maszynce do mięsa i przekładamy do dużego garnka, najlepiej z grubym dnem. Dodajemy kapustę, podsmażoną cebulkę bez oleju, sporą ilość pieprzu ziołowego oraz pozostałe przyprawy. Mieszamy i podgrzewamy farsz do momentu, aż przyprawy się rozpuszczą.
    Na każdy naleśnik kładziemy około 2 łyżek farszu i ciasno zwijamy. Panierujemy najpierw w jajku, następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy krokiety na złoty kolor.
    Podajemy z barszczem czerwonym, najlepiej na domowym zakwasie.
    * u mnie mięso mieszane z przewagą drobiowego

Porady

– w pierwszej kolejności przygotujcie farsz, a następnie naleśniki. Zawijajcie farsz w jeszcze ciepłe naleśniki, wtedy nie powinny popękać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować