Krokiety z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suszone grzyby dzień wcześniej namoczyć, a następnie gotować, aż zmiękną.
2.Kiszoną kapustę dobrze wypłukać, dodając przyprawy (2 liście laurowe, 3 ziela angielskie i 5 ziarenek pieprzu). Kapustę gotować wraz z grzybami namoczonymi oraz z woda w której się moczyły, podlać jeszcze wody. W czasie gotowania woda wyparowywuje, wiec należy sprawdzać, żeby się nic w garczku nie przypaliło. Następnie odcedzić, wystudzić, odcisnąć
3.Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.
4.Kapustę z grzybami zmielić przez maszynkę, następnie wymieszać z cebulka i doprawić do smaku (sól, pieprz mielony, Vegeta, papryka słodka i ostra mielona, gałka muszkatołowa).
5.Farsz rozsmarować na naleśnikach i zwinąć jak krokiety.
6.Uformowane krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron.
7.Ciasto naleśnikowe:
Składniki na ciasto zmiksować. Patelnie wysmarować słoniną i rozprowadzić ciasto i smażymy z obydwu stron.
Mąki należy wsypać tyle, aby ciasto nie było za gęste ani za rzadkie. Gdyby naleśniki się rwały, to znaczy, że jest za mało mąki, jak będą zbyt sztywne, to za dużo, należy wówczas dolać odrobinę mleka.
Porady
Ja do gotującej się kapusty i suszonych grzybów dodałam jeszcze litrowy słoik grzybów pasteryzowanych (odcedzonych z wody). Mmmm…
Komentarze