Żeberka w sosie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pycha żeberka w sosie.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
    3 cebul3
    1 duży ząbek czosnku
    1 marchewka
    2 listki laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    1 łyżka roztartego majeranku
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
    1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
    sól, pieprz, vegeta
    2 łyżki mąki
    kilka łyżek wody
    olej do smażenia

Żeberka w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • żeberka 1. Żeberka dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na małe kawałki.
  • cebula 2. Cebule obrać, pokroić w piórka i zeszklić na oleju wraz z pokrojonym w plasterki czosnkiem.
  • marchewka 3. Następnie dodać pokrojoną w plasterki marchewkę.
  • żeberka w sosie 4. Na wierzch ułożyć pokrojone kawałki żeberek i zalać taką ilością wody, żeby żeberka były przykryte. Zagotować i zdjąć pianę. Dodać wszystkie przyprawy, zmniejszyć ogień do minimum i gotować aż mięso będzie miękkie.
    Mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, tak żeby nie było grudek, wlać do mięsa. Gotować 2 min.
    Żeberka najlepiej smakują z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy