Krewetki z czosnkiem w białym winie

4.5 (190 ocen)

  • 40 min

Krewetki przyrządzone z czosnkiem, w białym winie z grzankami

  • 40 min

Składniki:

  • -krewetki koktajlowe bądź królewskie ( w przepisie 20szt/ koktajlowe)
    - 100 ml białego wytrawnego wina
    - 3 ząbki czosnku
    - garść świeżo posiekanej pietruszki
    - sok z 1/2 cytryny
    -1/4 kostki masła
    - dla chętnych ( papryczka chili )
    - sól, biały pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Krewetki z czosnkiem w białym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przed smażeniem przygotowujemy krewetki, myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
    Następnie wyciskamy sok z połówki cytryny i polewamy nim krewetki dodatkowo soląc je delikatnie i dodając pieprzu dla smaku. ( pozostawić je tak na ok. 20min )
    W tym czasie drobno siekam czosnek, świeżą pietruszkę.
    Kiedy krewetki są gotowe, podgrzewamy na patelni masło, następnie dodajemy czosnek, podsmażając to na małym ogniu ( należy uważać, żeby czosnek nie nadał gorzkiego smaku).
    Następnie dodajemy wino, podgrzewamy odrobinę, aż sos się zredukuje, zgęstnieje.
    Na koniec wrzucamy garść pietruszki i zdejmujemy patelnię z ognia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Masz ochotę na inne pomysły na krewetki, mule lub kalmary? Sprawdź przepisy na owoce morza

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować