Panna cotta

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Panna cotta z białą czekoladą, malinami i borówkami

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • - 300 ml śmietany kremówki
    - ok. 200 ml mleka
    - 2 płaskie łyżeczki żelatyny
    - 3 łyżki gorącej wody
    - 2 łyżki cukru
    - 150g białej czekolady

Panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnuszka wlewamy śmietankę, mleko, czekoladę, cukier.
    Podgrzewamy wszystkie składniki, pamiętając o tym aby nie zagotować masy.
    Kiedy czekolada rozpuści się, zdejmujemy z ognia.

    Kolejnym krokiem jest przygotowanie żelatyny - zalewamy ją odrobiną zimnej wody. Czekamy aż spęcznieje i zalewamy gorącą wodą. Mieszamy do rozpuszczenia, po czym dodajemy do masy. Wszystko razem mieszamy.

    Należy przygotować foremki na nasz deser. Formę proponujemy posmarować masłem, przed przelaniem masy.
    Kiedy już gotowe są pucharki, przelewamy masę, po czym studzimy panna cottę przez ok 2 godziny w lodówce.

    Deser można podawać z musem owocowym lub świeżymi owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy