1.Beza : Białka ubijamy ze szczyptą soli na średnio sztywną pianę, a następnie powoli dosypujemy cukier, aż nasza masa będzie lśniła. (Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni )
Na papierze do pieczenia odrysowujemy dwa okręgi, następnie dzieląc białko na dwie części wykładamy je na papier.
Bezy powinny mieć wyższe brzegi niż środek. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150 stopni i wstawiamy do piekarnika. Bezy pieczemy przez 30 minut, następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy je w nim do ostygnięcia.
Masa : Ubijamy bitą śmietanę i dodajemy do niej serek mascarpone. Dodajemy do masy ok 2,5 łyżeczki cukru wanilinowego.
Następnie na gotowej bezie układamy truskawki pokrojone w plasterki. Przykrywamy to naszą masą, dekorujemy truskawkami 2 warstwą truskawek i układamy naszą drugą bezę na wierzchu. Górę smarujemy masą i zdobimy truskawkami.
Komentarze