Kremówka

4.99 (160 ocen)

Dwa kruchutkie ciasta francuskie przełożone masą kremową i bitą śmietaną. Bajeczny wypiek, uwielbiany na całym świecie!

Składniki:

  • Masa kremowa:
    1,5 szkl mleka
    1,5 szkl śmietany 36%
    3 żółtka
    1/2 szkl cukru
    1 op cukru waniliowego (lub nasionka z 1 laski wanilii)
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    150 g miękkiego masła

    Bita śmietana:
    500 g śmietany kremówki 30-36%
    2 łyżki cukru pudru
    1 płaska łyżka żelatyny
    odrobina gorącej wody

    Dodatkowo:
    2 arkusze ciasta francuskiego (polecam domowej roboty)
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.99 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Kremówka Desery

Kremówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obydwa arkusze ciasta francuskiego nakłuć widelcem i umieścić na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190 st.C przez około 25-30 minut do zezłocenia. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • 2. Masa kremowa: Śmietanę zagotować z 1 szkl. mleka i cukrami. W pozostałym mleku rozpuścić mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz żółtka (polecam zmiksować mikserem. unikniemy niepotrzebnych grudek w kremie). Mieszankę wlać do gotującej się śmietany z mlekiem. Cały czas mieszając, gotować do zgęstnienia. Budyń zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia.

    Miękkie masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać budyń, miksować do uzyskania jednolitego, jasnego kremu.

    Na spód blaszki położyć pierwszy blat ciasta francuskiego (stroną nakłuwaną do góry!) Wysmarować go masą kremową. Schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę.
  • 3. Bita śmietana: Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wodzie, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Kilka łyżek śmietany wymieszać z letnią żelatyną, a następnie całą mieszankę wlać do ubitej śmietany i krótko zmiksować. Delikatnie i ostrożnie rozprowadzić śmietanę na kremie, przykryć pokrojonym wcześniej na kwadraty drugim blatem ciasta francuskiego (stroną nakłuwaną do dołu). Całość schłodzić w lodówce przez 4 godziny (najlepiej całą noc.) Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować