1.Ciasto podzielić na dwie części. Wyłożyć na równych wymiarowo formach. nakłuć widelcem, piec 25 min w temp. 200 C. Gdy ciasto się upiecze wyłożyć do ostygnięcia.
2.2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Po ugotowaniu chwilę ostudzić i dodać śmietanę. Wymieszać i ponownie zagotować ciągle mieszając.
3.Pozostałe mleko wymieszać z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenna. Masło lekko roztopić i dodać do całości. Powinna powstać gładka masa bez grudek. Powstałą masę stopniowo przelewać do gotującej się masy mlecznej, ciągle mieszając. Gotować do momentu całkowitego zgęstnienia masy (powinien powstać gęsty budyń). Zdjąć z ognia i ostudzić.
4.Upieczony blat ciasta umieścić w formie do pieczenia i zalać jeszcze ciepłą masą budyniową. Następnie przykryć płatem ciasta francuskiego i posypać cukrem pudrem. Włożyć do lodówki do na kilka godzin.
Komentarze