kremówka

4.5 (200 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto rozpływa się w ustach. Jest bardzo delikatne i lekkie.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g ciasta francuskiego,
    3 szklanki mleka,
    1 szklanka śmietany 32 %,
    200 g cukru,
    5 żółtek,
    Opakowanie cukru waniliowego,
    50 g masła,
    3 łyżki mąki pszennej,
    2 łyżka mąki ziemniaczanej.
    Cukier puder do posypania.
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kremówka

Kremówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto podzielić na dwie części. Wyłożyć na równych wymiarowo formach. nakłuć widelcem, piec 25 min w temp. 200 C. Gdy ciasto się upiecze wyłożyć do ostygnięcia.
  • 2. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Po ugotowaniu chwilę ostudzić i dodać śmietanę. Wymieszać i ponownie zagotować ciągle mieszając.
  • 3. Pozostałe mleko wymieszać z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenna. Masło lekko roztopić i dodać do całości. Powinna powstać gładka masa bez grudek. Powstałą masę stopniowo przelewać do gotującej się masy mlecznej, ciągle mieszając. Gotować do momentu całkowitego zgęstnienia masy (powinien powstać gęsty budyń). Zdjąć z ognia i ostudzić.
  • 4. Upieczony blat ciasta umieścić w formie do pieczenia i zalać jeszcze ciepłą masą budyniową. Następnie przykryć płatem ciasta francuskiego i posypać cukrem pudrem. Włożyć do lodówki do na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować