Papieska kremówka

4.49 (205 ocen)

  • 60 min

Swoją nazwę zawdzięczają Karolowi Wojtyle, który upodobał sobie ten słodki przysmak i wspominał o nich zawsze jak tylko miał okazję

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto
    250 g mąki
    250 g margaryny
    1/2 szklanki wody zimnej
    szczypta soli
    1 żółtko

    Krem
    1 litr mleka
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki maki pszennej
    4 żółtka
    1 cukier wanilinowy
    10 łyżek cukru
    1 łyżka masła

Wystaw ocenę:

4.49 (205 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Kremówka Desery

Papieska kremówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto łączymy ze sobą na stolnicy. Zagniecione ciasto wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Ciasto dzielimy na pól rozwałkowujemy jedną część na cienki placek i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15-20 minut. Z druga częścią ciasta postępujemy tak samo.
  • 2. 3 szklanki mleka gotujemy z cukrem i masłem, mąki i żółtka mieszamy dokładnie ze sobą i wlewamy na gotujące mleko, gotujemy budyń.
  • 3. Upieczone placki przekładamy gorącym kremem. Odstawiamy do wystygnięcia, podajemy posypane cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować