Rurki z kremem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wyśmienita tania słodka przekąska na każdą okazję , zarówno dla tych małych jak i dużych łasuchów.Przepis na 70 rurek.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto :

    4 szklanki mąki pszennej
    1 i 1/2 margaryny = 375 g
    szczypta soli
    1 jajko
    1 duża śmietana 18 % = 330 g
    1 łyżeczka cukru wanilinowego

    Krem :

    2 budynie śmietankowe
    1 margaryna = 250 g
    750 ml mleka 3,2 %
    3/4 szklanki cukru

    Ponadto :
    1 jajko
    3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Rurki Przekąski

Rurki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę siekamy razem z margaryną , a następnie dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto na jednolitą , gładką masę.
    Dzielimy na 4 części i w woreczkach wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę.
    Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy cienko ciasto i kroimy na paski 3 cm x 15 cm i zawijamy na specjalne foremki do rurek, zaczynając od mniejszej strony .
    Przed zawinięciem smarujemy każdą z foremek masłem, ale tylko przy pierwszej porcji.
    Zawinięte rurki smarujemy z jednej strony roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem.
    Piec : 200 stopni - 15 minut.
    Po wystudzeniu nadziewamy kremem.
  • 2. Krem :
    Gotujemy 2 budynie w 750 ml mleka , nie w 1 litrze i bez cukru.
    Studzimy.
    Miksujemy margarynę wraz z cukrem i dodajemy stopniowo zimny budyń .
    Miksujemy do czasu powstania jednolitej masy , ok 4 minut.

    Przed nadziewaniem krem przechowujemy w lodówce.

Porady

Rurki najlepiej ściągać chwilę po wyjęciu z piekarnika , można sobie pomóc np nożem , by przytrzymać gorącą foremkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować