Krembo, nazywane także "Głową murzyna" :)Chociaż mi ta druga nazwa niezbyt się podoba :PSą to bardzo szybkie i naprawdę smaczne ciasteczka, nie wymagające od nas żadnych wielkich zdolności kulinar
1.Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i delikatnie podgrzewamy, aż się całkowicie rozpuści. Studzimy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na gęstą pianę, stopniowo podając cukry. Na koniec wlewamy żelatynę i ubijamy jeszcze chwilę.
Na tacy układamy ciasteczka, za pomocą rękawa cukierniczego bądź szprycy wykładamy na każde ubite białka, tak żeby powstała górka. Możemy schłodzić w lodówce 30 minut i po tym czasie oblać czekoladą. W tym celu należy rozpuścić tabliczkę czekolady razem z 3 łyżeczkami masła w kąpieli wodnej, chwilkę ostudzić i polewać każde ciasteczko z osobna. Ja robiłam to łyżeczką, trzymając ciasteczka nad garnuszkiem z czekoladą, tak by jej nadmiar mógł skapać.
Schłodzić w lodówce.
Polecam także przed zjedzeniem włożyć je na 30-40 minut do zamrażalnika :) Sposób wypróbowany i naprawdę dodaje im uroku :)))
Komentarze