KREMBO

4.5 (157 ocen)

  • 15 min

Krembo, nazywane także "Głową murzyna" :)Chociaż mi ta druga nazwa niezbyt się podoba :PSą to bardzo szybkie i naprawdę smaczne ciasteczka, nie wymagające od nas żadnych wielkich zdolności kulinar

  • 15 min

Składniki:

  • 4 białka
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki żelatyny
    4 łyżki wody
    1 op. cukru waniliowego
    1 opakowanie okrągłych ciastek


    + czekolada (100g) i masło (3 łyżeczki) na polewę
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Krembo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i delikatnie podgrzewamy, aż się całkowicie rozpuści. Studzimy.

    Białka ubijamy ze szczyptą soli na gęstą pianę, stopniowo podając cukry. Na koniec wlewamy żelatynę i ubijamy jeszcze chwilę.

    Na tacy układamy ciasteczka, za pomocą rękawa cukierniczego bądź szprycy wykładamy na każde ubite białka, tak żeby powstała górka. Możemy schłodzić w lodówce 30 minut i po tym czasie oblać czekoladą. W tym celu należy rozpuścić tabliczkę czekolady razem z 3 łyżeczkami masła w kąpieli wodnej, chwilkę ostudzić i polewać każde ciasteczko z osobna. Ja robiłam to łyżeczką, trzymając ciasteczka nad garnuszkiem z czekoladą, tak by jej nadmiar mógł skapać.

    Schłodzić w lodówce.

    Polecam także przed zjedzeniem włożyć je na 30-40 minut do zamrażalnika :) Sposób wypróbowany i naprawdę dodaje im uroku :)))

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować